Tutorial Kategori Langkah-langkah memasang Windows XP Professional

Langkah-langkah memasang Windows XP Professional

Oleh webmaster
Dikirim pada Wednesday 23 February 2005Terdapat banyak cara untuk memasang Windows XP pada stesen kerja. Jika anda memasang dengan memformat cakera keras, kemudian boot komputer melalui CD-ROM, cara ini dipanggil sebagai clean install. Anda perlu menjalankan clean install jika:

? Komputer anda menggunakan Windows 3.0, Windows 3.11, Windows 95 dan Windows 3.51
? Komputer anda tidak menggunakan produk dari Microsoft
? Komputer anda masih belum mempunyai sistem operasi

Mari saya mulakan dengan menjalankan instalasi Windows XP dari CD. Saya akan mengganggap komputer anda belum mempunyai apa-apa sistem operasi di dalamnya.

1. Hidupkan PC anda dan masukkan CD-ROM Windows XP Professional ke dalam piring. Anda perlulah terlebih dahulu mengaturkan supaya sistem anda dapat boot melalui CD-ROM.

2. Selepas komputer selesai menjalankan POST, rutin setup untuk Windows XP akan bermula. Lihat gambarajah di bawah berikut:Awalan program menunjukkan proses penyalinan fail-fail yang diperlukan oleh Windows XP. Semasa proses ini dijalankan, program setup akan memuatkan Windows XP (versi minima) sebelum dapat memulakan program setup. Secara spesifik, saat ini Windows akan memuatkan pemacu (driver) bagi kegunaan perkakasan yang tertentu.

3. Sebaik sahaja program setup selesai memuatkan kesemua fail-fail pemacu yang diperlukan, anda kan dapat melihat senarai jadual partition bagi sistem anda. Lihat gambarajah di bawah:Gambarajah di atas menunjukkan sistem anda masih belum mempunyai partition. Untuk mencipta partition, anda boleh menggunakan utiliti ini. NOTA: Jika sistem anda sudah mempunyai partition, anda boleh membuang partition tersebut dan menggantikan dengan partition yang baru.

Untuk membuang partition, tekan butang D. Untuk mencipta partition, tekan butang C.

4. Apabila anda memilih untuk mencipta partition baru, anda akan di bawa ke paparan berikut.Gambarajah di atas menunjukkan paparan Partition. Anda diberi pilihan untuk meletakkan saiz partition yang ingin diciptakan. Jika anda tidak memahami maksud partition, saya mencadangkan anda menggunakan keseluruhan saiz partition secara maksima, tekan butang Enter untuk ke peringkat seterusnya. NOTA: Perlu diingat Windows XP memerlukan saiz cakera keras sekurang-kurangnya 1.5GB.

5. Kemudian, anda akan ditanya bentuk format bagi partition baru anda. Terdapat beberapa pilihan format iaitu NTFS (Quick), FAT (Quick), NTFS, dan FAT. Pilih jenis format yang dikehendaki dan tekan butang Enter untuk ke peringkat seterusnya.6. Setelah anda memilih jenis format, program setup akan memulakan proses format pada partition yang diciptakan. Bergantung kepada saiz partition dan jenis sistem fail yang dipilih, proses ini akan mengambil masa antara 1 hingga 10 minit untuk selesai.Gambarajah di atas menunjukkan proses memformat partition.

7. Kemudian Windows XP akan memulakan proses menyalin fail-fail sumber Windows XP dari CD ke dalam partition baru. Proses ini akan mengambil beberapa minit.Gambarajah proses menyalin fail-fail Windows ke dalam cakera keras.

8. Setelah selesai menyalin fail-fail Windows, sistem akan reboot. Setelah komputer anda selesai reboot, program setup akan bertukar ke mod GUI, saat ini sistem akan mengenalpasti dan memasang perkakasan yang terdapat di dalam PC anda. Pada proses ini juga akan menyebabkan skrin anda berkedip-kedip untuk beberapa kali kerana sistem cuba untuk mengenalpasti jenis kad video yang sedang digunakan.9. Semasa dalam mod GUI, anda akan ditanya untuk memeriksa setting Regional dan Language. Anda juga perlu memasukkan Product Key bagi Windows XP. Nombor Product Key ini boleh didapati di label CD Windows XP.10. Klik butang Next. Pada paparan berikutnya, masukkan nama komputer dan kata laluan Administrator. Klik butang Next, dan pada paparan seterusnya, pilih Time Zone bagi kawasan anda.

11. Pada langkah berikutnya, anda akan menetapkan konfigurasi pada Network Settings, terdapat dua pilihan diberikan: Typical dan Custom. Jika anda memilih Typical settings, sistem anda akan dipasangkan dengan komponen-komponen berikut:

- Client for Microsoft Networks
- QoS Packet Scheduler
- File and Print Sharing for Microsoft Networks
- TCP/IP, configured for DHCP

Jika anda memilih Custom settings, anda akan diberi peluang untuk menambah dan menetapkan konfigurasi network secara manual. Anda tidak perlu risau tentang ini, jika anda melakukan kesilapan pada konfigurasi, anda masih boleh mengubahnya kemudian.Gambarajah di atas menunjukkan konfigurasi Network Settings.

12. Berikutnya, anda perlu menetapkan jenis network yang ingin disertai, sama ada Workgroup atau Domain. Jika anda memilih untuk menyertai Domain, anda akan ditanya untuk memasukkan maklumat username serta kata laluan bagi mengesahkan identiti anda. Kemudian klik butang Next.Gambarajah di atas menunjukkan paparan untuk memilih Workgroup atau Domain.

13. Sekarang anda bolehlah membiarkan sistem anda menyalinkan fail-fail yang diperlukan. Semasa proses penyalinan ini, sistem anda akan memasang program-program ke dalam Start Menu, mendaftarkan komponen Windows dan membuang fail-fail sementara dari Temporary folder.14. Apabila proses setup hampir siap, sistem anda akan melakukan kemaskini dan reboot. Jika semuanya berada dalam keadaan baik, sistem anda terus akan memuatkan Windows XP Professional dan anda bolehlah menggunakan sistem operasi baru anda. Lakukan pemasangan perisian-perisian pihak ketiga seperti program utiliti, perisian pejabat, aplikasi internet sebaik sahaja anda berjaya memasuki desktop Windows XP.

Semoga berjaya.


Halaman Berkaitan
Menaik taraf Windows 98/ME ke Windows XP
Ciri-ciri Windows XP Service Pack 2
Cara Format Komputer melalui Recovery Consoleemail to someone printer friendly Senarai tutorial dalam kategori ini
Kembali ke laman utama tutorial
Penilaian
Jumlah nilai:  5.5 - 2 juri
Komen
Langkah-langkah memasang Windows XP Professional atomyc | 08 Apr : 03:54
Jumlah Komen: 2

Penyertaan: 08 Apr : 03:33

Reply
aku takder pon die nyew label Product Key
mcm manew ha..??

Komen
Langkah-langkah memasang Windows XP Professional coltfirearms | 18 Dec : 08:00
Jumlah Komen: 1

Penyertaan: 18 Dec : 07:45

Reply
label product key tu tok os original..tol x????

Komen
Langkah-langkah memasang Windows XP Professional webmaster | 19 Dec : 08:11

Jumlah Komen: 38


Reply
Ya betul tu coltfirearms.

Tutorial ini menggunakan Windows XP yang original. :)

Komen
Langkah-langkah memasang Windows XP Professional hakim88 | 29 Aug : 05:21

Jumlah Komen: 15

Penyertaan: 10 Feb : 07:37

Reply
reboot tu ape?

Komen
Langkah-langkah memasang Windows XP Professional webmaster | 29 Aug : 22:00

Jumlah Komen: 38


Reply
reboot = restart

Komen
Langkah-langkah memasang Windows XP Professional hakim88 | 05 Sep : 02:40

Jumlah Komen: 15

Penyertaan: 10 Feb : 07:37

Reply
saya nak tahu apakah perisian anti-virus yang terbaik yang pernah saudara/saudari gunakan..

Komen
Langkah-langkah memasang Windows XP Professional hasrul | 19 Mar : 07:29
Jumlah Komen: 1

Penyertaan: 19 Mar : 07:04

Reply
aper maksud NTFS (Quick), FAT (Quick), NTFS, dan FAT..cuba terang kan ..

Komen
Langkah-langkah memasang Windows XP Professional aku | 22 Feb : 19:52
Jumlah Komen: 1

Penyertaan: 22 Feb : 19:41

Reply
nak tanya la....mase aku format pc....mas tgh run tb2 die kuar fatal error...ape maslah eh...


Sila Log-in untuk menghantar komen. Daftar jika belum menjadi ahli.

Render time: 0.4428 second(s). DB queries: 119.