Ulasan Kategori Sistem pembayaran elektronik Paypal

 Sistem pembayaran elektronik Paypal

Oleh webmaster
Dikirim pada Monday 27 June 2005
Menerima dan membuat bayaran melalui internet secara elektronik dengan mudah, cepat dan selamat.

Paypal ialah sistem yang membolehkan peniaga menerima bayaran daripada pembeli secara elektronik. Jika anda ingin menjual produk dan servis melalui internet, paypal adalah jawapannya. Anda hanya perlu membuka satu akaun untuk tujuan tersebut.

Paypal dikenalpasti antara salah satu online merchant yang boleh dipercayai dalam membuat pembayaran dengan cepat, mudah dan selamat.

Pendaftaran untuk membuka akaun Paypal adalah percuma dan dua jenis akaun disediakan iaitu Personal Account dan Business Account. Anda boleh terus menggunakan perkhidmatan ini tanpa perlu membayar yuran pendaftaran kerana pendaftaran adalah percuma. Klik logo di bawah ini untuk mendaftar sekarang.Bagaimana Paypal berfungsi
Secara asasnya: Pembeli yang masuk ke laman web Paypal (atau laman web yang mempunyai integrasi Paypal seperti eBay) memasukkan alamat e-mail serta jumlah yang ingin dibayar. Penjual (tuan punya kedai) kemudian akan menerima satu mesej melalui e-mail. Sebaik sahaja penjual masuk ke dalam PayPal, dia boleh memeriksa jumlah wang yang diterimanya.

PayPal berfungsi seolah-olah sebuah bank maya. Sepertimana bank, PayPal juga mempunyai polisi yang melindungi penggunanya.

Perbezaan Paypal dan E-Gold
Apa yang menarik tentang Paypal ialah pembeli yang ingin membeli barang melalui web tidak perlu membuka akaun paypal. Mereka boleh terus membeli dengan mengklik pada butang beli yang disediakan. Pembeli akan diminta memasukkan beberapa maklumat penting seperti kad kredit. Setelah kad kredit pelanggan diproses, wang akan terus dimasukkan ke dalam akaun anda.

Terdapat beberapa persamaan yang terdapat antara PayPal dan E-Gold. Kedua-duanya adalah payment processor. Apa yang membezakan ialah Paypal dinilai dalam matawang USD manakala E-Gold dinilai mengikut kadar berat emas. PayPal juga tidak memerlukan pendaftaran kepada pembeli tetapi tidak pada E-Gold dan pemindahan wang E-Gold hanya boleh berlaku antara pemegang akaun E-Gold sahaja.

Kadar Caj
Bagi pengguna Personal Account, anda tidak dikenakan apa-apa caj bayaran semasa proses transaksi. Bagaimanapun anda tidak boleh menerima bayaran debit atau kad kredit. Jika anda ingin menerima bayaran debit atau kad kredit anda perlu menaiktaraf akaun kepada Premier/Business Account

Mengeluarkan wang
Sebaik sahaja pelanggan anda membayar kepada anda melalui Paypal, dengan cepat baki wang akan terpapar dalam akaun Paypal anda. Sekarang anda boleh gunakan baki tersebut untuk membayar kepada orang lain atau mengeluarkan (withdraw) wang secara tunai melalui dua cara:

1. memohon cek dari Paypal
2. memohon pemindahan wang secara elektronik (wire transfer) ke bank tempatan.

Bagaimanapun buat sementara ini permohonan cek dan wire transfer tidak disokong di Malaysia.

Pendapat:
Mudah dan cepat digunakan terutama sekali bagi mereka yang terlibat dengan penjualan software (seperti saya). Jika anda seorang pembeli, gunakan PayPal atau lain-lain servis yang boleh dipercayai.

Klik di sini untuk mendaftar akaun PayPal secara percuma.

Pro
? pembeli tidak perlu membuka akaun
? pemindahan wang yang cepat
? menyokong ciri-ciri keselamatan 128-bit SSL

Kontra
? pengeluaran wang yang terhad untuk beberapa negara sahaja

Penilaian:
92%
>> Senarai ulasan kategori ini
<< Kembali ke laman utama Ulasan
Komen
Sistem pembayaran elektronik Paypal mentor | 12 May : 08:46
Jumlah Komen: 1

Penyertaan: 12 May : 08:44

Reply
Sekarang nak accept payment paypal bukan je perlu ada kad kredit / kad debit, malah kena ada bank account kat U.S :(


Sila Log-in untuk menghantar komen. Daftar jika belum menjadi ahli.

Artikel & Tutorial Terkini

Menukar Warna pada Objek Kereta
Menukar warna pada objek kereta menggunakan teknik Replace Color dan Drop Tool.

Mengemaskini status Facebook dari Twitter
Mengemaskini status Facebook dari Twitter serentak menggunakan aplikasi Selective Tweets. Teknik cross-posting ini boleh menjimatkan masa anda di laman sosial.

Jam Tangan Pintar Sony SmartWatch
Sekiranya anda fikir Android hanya diciptakan untuk telefon pintar atau tablet, fikir sekali lagi. Android adalah sistem operasi sumber terbuka yang boleh digunakan bukan sahaja pada telefon pintar atau tablet tetapi juga boleh digunakan dalam pelbagai peranti lain samada kecil atau besar. Antara peranti yang dimaksudkan adalah SONY SmartWatch.

PhoneTrans: Alternatif kepada iTunes
PhoneTrans ialah perisian pemindahan data percuma alternatif kepada iTunes. Perisian ini digunakan untuk memindahkan fail dari komputer ke peranti Apple seperti iPhone, iPad, dan iPod Touch.

Adakah Laman Web Anda digodam?
Mengenali tanda dan sifat-sifat laman web telah digodam dan cara untuk mengelakkan daripada menjadi mangsa godam.

Membuat Backup Laman Web Anda dengan cPanel
Menggunakan utiliti backup dalam cPanel untuk menghasilkan satu fail mampat mengandungi keseluruhan fail-fail web yang boleh dimuat turun ke dalam komputer anda.

Cara Membuat Subdomain di cPanel
Subdomain ialah domain sebahagian daripada domain yang lebih besar, ia diletakkan di bawah akar domain. Dalam tutorial ini akan diterangkan cara-cara membuat subdomain di cPanel.

Ubah URL Blog dengan Permalinks
Menggunakan fungsi pautan kekal dalam Wordpress untuk mengubah struktur URL bagi tujuan SEO.

Sekat Panggilan Masuk dengan Call Blocker
Menyekat panggilan masuk dan mesej pesanan ringkas (SMS) dengan aplikasi android Call Blocker.

Windows System Restore dalam Arahan Perintah
Operasi Simpan Semula (System Restore) memudahkan anda mengembalikan semula komputer pada keadaan sebelumnya.


Render time: 0.0942 second(s). DB queries: 35.