Tutorial Kategori Bagaimana Mikropemproses komputer berfungsi?

Bagaimana Mikropemproses komputer berfungsi?

Oleh webmaster
Dikirim pada Monday 06 December 2004Mikropemproses terkini seperti Pentium IV terdiri daripada beribu-ribu suis dan laluan bas. Saya berikan satu contoh tugas yang mudah: dengan menambah dua nombor contohnya 2 dengan 2, akan memperoleh jumlah (2 + 2 = 4). CPU boleh menyelesaikan masalah matematik dengan cepat, tetapi ia memerlukan beberapa langkah yang cepat untuk menyelesaikannya. Apabila anda menekan kekunci nombor (contohnya dalam program Calculator), ia akan menyebabkan unit CU bertanyakan apakah arahan yang perlu dilaksanakan terhadap data tersebut. Kemudian data tersebut akan melalui bas alamat (teknik addressing) ke DRAM dan seterusnya menyimpan data ke dalam cache arahan, dengan kod rujukan (contohnya 2 = a).

CU kemudiannya akan menyalin kod tersebut dan membawanya pulang ke unit CU untuk menukar (translate) kepada kod binari dan meneruskan perjalanan ke cache data untuk disimpan di sana. Di dalam cache, CU akan memasukkan data tersebut ke alamat "X" dan menunggu untuk proses seterusnya.

Sebaik sahaja anda menekan butang (+), CU akan membuat pertanyaan di pusat cache tentang arahan yang perlu dilaksanakan pada data yang baru dimasukkan tadi. CU akan menukar (translate) kod dan menghantarnya ke CU dan juga cache data, di mana memberitahu kepada ALU untuk membawa fungsi ADD. Proses ini diulang sehinggalah anda menekan kekunci "2".

Kemudian, CU mengambil kod dan menghantar arahan ADD kepada ALU. ALU akan jumlahkan "a" dan "b" setelah diuruskan oleh cache data. ALU akan menghantar kod "4" untuk disimpan ke dalam pendaftar/register (tempat keputusan disimpan).


Gambarajah 1

Menekan kekunci (=) adalah aksi terakhir anda yang perlu dilaksanakan sebelum mendapat jawapan, tetapi komputer masih memerlukan beberapa tugas lanjut. CU akan memeriksa arahan cache untuk mendapatkan bantuan tentang data ini. Arahan jawapan telah disimpan, dan menyalin kod tersebut ke dalam CU untuk diproses. Di sana (CU), arahan tersebut akan ditukar (translate) kepada kod binari dan terus memasuki ke dalam CU. Sekarang proses pengiraan terakhir telah dilaksanakan, arahan print menerima alamat memori, mendaftar kandungan data dan menunjukkan jawapan "4" ke paparan skrin.email to someone printer friendly Senarai tutorial dalam kategori ini
Kembali ke laman utama tutorial
Penilaian
Belum ada penilaian dibuat setakat ini

Sila Log-in untuk menghantar komen. Daftar jika belum menjadi ahli.

Render time: 1.3682 second(s). DB queries: 94.