Tutorial Kategori Jenis-jenis laman web

Jenis-jenis laman web

Oleh webmaster
Dikirim pada Wednesday 24 October 2007Sebelum merekabentuk laman web, seseorang pembangun perlu mengenalpasti jenis laman web yang ingin dibangunkan. Berikut disenaraikan beberapa jenis kategori laman web.

Komersil
Laman web komersil ialah laman web yang menjual sesuatu barangan. Barangan yang dijual boleh jadi dalam bentuk produk atau perkhidmatan. Biasanya laman jenis ini tidak menjana pendapatan melalui iklan.

Bisnes
Laman web jenis ini menyediakan bantuan dan sokongan perniagaan. Web sokongan teknikal juga termasuk dalam kategori ini.

Informasi
Laman web yang banyak memberikan informasi dan maklumat. Umumnya laman web jenis ini tidak menjual apa-apa produk, kalau ada pun tidak dibuat secara langsung. Biasanya laman-laman web jenis ini akan disokong oleh iklan.

Hiburan
Laman web gua.com.my adalah salah satu contoh laman web yang berorientasikan hiburan.

Percuma
Laman yang menawarkan barangan atau perkhidmatan percuma. Contohnya laman web yang menyediakan tool-tool untuk kegunaan webmaster seperti PR Checker, URL Submission dan sebagainya.

Buat Duit
Laman web jenis ini biasanya dibina dalam bentuk satu halaman ringkas tetapi padat dengan program-program seperti pay-to-surf dan sebagainya selain mempromosikan program-program pemasaran bertingkat.

Skim Cepat Kaya
Laman web ini biasanya menawarkan hadiah-hadiah lumayan sekiranya anda memenuhi syarat-syarat tertentu. Laman-laman seperti ini akan menawarkan tawaran yang menarik bagi mengabui mata pengguna. Ada juga yang membuat janji tidak masuk akal seperti "siapa masuk dulu akan untung selamanya".

Laman Web Peribadi
Jenis laman web kegemaran ramai. Laman web jenis ini mengandungi maklumat-maklumat peribadi mengenai seseorang, cerita kisah silam, pengalaman, zaman persekolahan, dan pelbagai cerita-cerita yang ditulis pemilik web untuk tatapan umum.

Blog Peribadi
Sebuah jurnal peribadi yang paling popular, diari dalam talian ini bakal menggantikan laman web peribadi. Tidak seperti laman web peribadi, blog biasanya dikemaskini dengan lebih kerap, dan menggunakan template dan hos pihak ketiga.

email to someone printer friendly Senarai tutorial dalam kategori ini
Kembali ke laman utama tutorial
Penilaian
Belum ada penilaian dibuat setakat ini
Komen
Jenis-jenis laman web Syakir | 21 Dec : 19:30
Jumlah Komen: 1

Penyertaan: 21 Dec : 19:25

Reply
bagus2....

Komen
Jenis-jenis laman web herma_ns88 | 16 Jul : 07:24
Jumlah Komen: 1

Penyertaan: 16 Jul : 07:04

Reply
trima ksih...Sila Log-in untuk menghantar komen. Daftar jika belum menjadi ahli.

Render time: 0.5908 second(s). DB queries: 101.